Nově zvolené zastupitelstvo Pardubického kraje se sešlo ke svému prvnímu jednání

Pardubice – Nově zvolené zastupitelstvo Pardubického kraje se v pátek odpoledne sešlo ke svému prvnímu jednání po volbách, které se konaly 20. a 21. září. Jednalo se o první ustavující jednání ze všech krajů v České republice. Během tohoto jednání složili jednotliví zastupitelé své sliby a proběhly volby členů krajské rady, včetně volby hejtmana. Martin Netolický, zvolený za 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, zůstává hejtmanem již pro čtvrté volební období. Dále byly ustaveny všechny výbory krajského zastupitelstva, včetně předsedů a místopředsedů. Já opět zaujímám pozici předsedy Výboru pro dopravu a dopravní obslužnost.

Zastupitelstvo Pardubického kraje, stejně jako zastupitelstva ostatních krajů v České republice, má široké spektrum kompetencí a úkolů, které jsou klíčové pro rozvoj a správu kraje. Mezi hlavní kompetence a úkoly patří:

Schvalování rozpočtu: Zastupitelé rozhodují o rozpočtu kraje, což zahrnuje příjmy a výdaje, a zajišťují, že finanční prostředky jsou alokovány efektivně pro potřeby kraje.

Strategický rozvoj: Plánování a realizace strategií a politik, které podporují ekonomický, sociální a kulturní rozvoj kraje. To zahrnuje podporu podnikání, vzdělávání, zdravotnictví a další oblasti.

Doprava a infrastruktura: Rozvoj a údržba dopravní infrastruktury, včetně silnic, železnic a veřejné dopravy, je klíčovou oblastí, kterou krajské vedení spravuje.

Školství a vzdělání: Řízení a financování středních škol a učilišť v kraji, podpora vzdělávacích programů a iniciativ pro zvýšení kvalifikace obyvatel.

Sociální služby a zdravotnictví: Zajištění dostupných a kvalitních sociálních služeb a zdravotní péče pro obyvatele, včetně správy nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.

Životní prostředí: Ochrana a zlepšování životního prostředí, podpora udržitelného rozvoje a řešení ekologických problémů.

Kultura a sport: Podpora kulturních a sportovních aktivit, ochrana kulturního dědictví a podpora místních tradic a akcí.

Vedle těchto úkolů je vedení kraje, včetně hejtmana a krajské rady, zodpovědné za implementaci rozhodnutí zastupitelstva a za každodenní správu a řízení kraje. Hejtman hraje klíčovou roli při zastupování kraje na národní i mezinárodní úrovni a při komunikaci s veřejností a médii. Celkově se snaží vedení kraje zajistit, aby Pardubický kraj byl místem s kvalitním životem, dobrou infrastrukturou a možnostmi pro rozvoj obyvatel i podnikání.

Nejnovější příspěvky